wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

22-26.04.2024

 

Poniedziałek 22/04/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka,  soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, jajecznica ze szczypiorkiem i kiełbaską 115g, słupki warzywne 20g

*Herbata rumiankowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa krupnik 220 ml (włoszczyzna, skrzydła indyka, kasza krupczatka, cebula, kiełbasa podwawelska, przyprawy)

*Kotlet mielony 60g, ziemniaki 150g, mizeria ze śmietaną 18% 60g, pomidorki koktajlowe 15g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Kisiel truskawkowy własnego wyrobu 200 ml

*Biszkopty 20g

*Herbata owocowa 200ml/woda

*Owoce: jabłka /mandarynki

Wtorek 23/04/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Platki jaglane mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka z beczki 20g, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 10g, ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)     

*Herbata miętowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/kiwi

Obiad:

*Zupa kalafiorowa 220 ml (włoszczyzna,skrzydła indyka, ziemniaki, kalafior, przyprawy, jogurt naturalny))

*Makaron spaghetti pełnoziarnisty z pesto buraczanym z orzeszkami pinii 60g, słupki warzyw 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Kiełbaski z szynki 40g

*Bułka orkiszowa 50g z masłem 5g

*Słupki warzywne 20g

*Ketchup 10g

*Herbata z cytryną 200ml/woda

*Owoce: jabłka /pomarańcze

Środa 24/04/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka, soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g, masło 5g

*Szynka wiejska 10g, ser żółty 10g, jajko na twardo 5g, twaróg półtłusty 10g, mini mozarelki 7g,  powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix świeżych warzyw (20g)                                    

*Kakao naturalne 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Barszcz ukraiński 220 ml (włoszczyzna,  ziemniaki, buraki, fasola, śmietana 12%, przyprawy)

*Krokiety z mięsem drobiowym własnego wyrobu 140g, surówka z młodej kapusty z warzywami 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Koktajl z mango 200 ml

*Wafle ryżowe naturalne 20g

*Kawa inka 200 ml/woda

*Owoce: jabłka / gruszki

Czwartek 25/04/2024

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4ryby, soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki owsiane z mlekiem i cynamonem 40g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, sałata, szynka masarza 20g, pasta rybno-serowa (łosoś wędzony 10g, twaróg 10g), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

*Herbata koperkowa 200 ml / woda

*Owoce:jabłka /ananas

Obiad:

*Zupa pieczarkowa z łazankami 220 ml (włoszczyzna, pieczarki, mini makaron, przyprawy, śmietana 36%, grzanki )

*Pulpety z indyka w sosie koperkowym 100g, kasza gryczana 60g, surówka z czerwonej kapusty 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Serek waniliowy 40g

*Mini grahamka 50g z masłem 5g

*Kakao 200 ml/woda 

*Owoce: jabłka /banany

Piątek 26/04/2024

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4 ryby, soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, liście szpinaku, pasta z jajka i awokado 10g, kiełbasa lisiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g)

*Herbata owocowa 200 ml / woda

*Owoce:jabłka /gruszka

Obiad:

*Rosół z makaronem 220 ml (włoszczyzna, kura tuszka, skrzydla indyka, pręga wołowa, makaron, przyprawy)

*Filet z miruny pod pierzynką z warzyw 60g, ziemniaki 150g, surowka z kapusty pekińskiej z koperkiem i marchewką 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Rożek francuski z jabłkiem 90g

*Mleko 200 ml/woda

*Owoce: jabłka / śliwka

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                           ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA