18-22.03.2024
Poniedziałek 18/03/2024 Alergeny: 1,3, 4 , 6 , 7, 9 |
Śniadanie: |
*Kasza kuskus 20g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka z beczki 20g, ser żółty 35g, ogórek kiszony, papryka pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata miętowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/ananas |
Obiad: |
*Zupa pomidorowa z ryżem 220 ml (włoszczyzna, koncentrat, skrzydła indyka, ryż, śmietana 12%, przyprawy) *Kotlet mielony 60g, ziemniaki 150g, surówka z buraczków 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt wiśniowy 150g *Granola owocowa 30g *HNapój cytrynowy 200ml/woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
Wtorek 19/03/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Makaronik literki 20g, mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, jajecznica ze szczypiorkiem i kiełbaską 115g, słupki warzywne 20g *Herbata rumiankowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Zupa fasolowa 220 ml (włoszczyzna,ziemniaki, podwawelska, fasolka, przyprawy, boczek) *Kopytka z okrasą 150g, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Kasza manna z rodzynkami i musem truskawkowym 150g *Herbata owocowa 200ml/woda *Owoce: jabłka /pomarańcze |
Środa 20/03/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g, masło 5g *Szynka wiejska 10g, ser żółty 10g, jajko na twardo 5g, twaróg półtłusty 10g, mini mozarelki 7g, powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix świeżych warzyw (20g) *Kakao naturalne 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Zupa jarzynowa 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, mix warzyw, przyprawy, śmietana 36%) *Filet z miruny 60g, ziemniaki 150g, surówka z kapusty kiszonej z koperkiem i marchewką 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Croissant maślany 150g *Kawa inka 200 ml/woda *Owoce: jabłka / mandarynki |
Czwartek 21/03/2024 Alergeny: 1, 3, 4, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Płatki owsiane z mlekiem i cynamonem 40g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, sałata, szynka masarza 20g, pasta rybno-serowa (łosoś wędzony 10g, twaróg 10g), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata koperkowa 200 ml / woda *Owoce:jabłka /ananas |
Obiad: |
*Zupa napolitańska 220 ml (włoszczyzna, boczek wędzony, serki topione 36%, pietruszka, przyprawy) *Pałki z kurczaka 80g z ryżem 60g, surówka z marchewką zasmażaną z groszkiem 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Pieczywo pełnoziarniste 40g z serem 20g i jajkiem 10g, ogórek, pomidor, szczypiorek 25g *Herbata miętowa 200 ml/woda *Owoce: jabłka /banany |
Piątek 22/03/2024 Alergeny: 1, 3, 4 , 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, liście szpinaku, pasta z jajka i awokado 10g, kiełbasa lisiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) *Herbata owocowa 200 ml / woda *Owoce:jabłka /kiwi |
Obiad: |
*Zupa krupnik 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, podwawelska, przyprawy, kasza jęczmienna) *Carbonara z makaronem pełnoziarnistym 150g, surówka wiosenna z warzywami 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Ciasto cytrynowe 150 g *Kakao 200 ml/woda *Owoce: jabłka / melon |
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA