wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

Jadłospis 25.10 - 29.10.2021

Poniedziałek 2021-10-25

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4ryby,6 soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

Płatki cynamonowe na mleku

Pieczywo pszenne i razowe, masło, szynka dziadka, pasta z tuńczyka, sałata lodowa, ogórek, papryka, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek

Herbata z cytryną/ woda mineralna

Mix suszonych owoców

Owoce: jabłka/ śliwki

Obiad:

Zupa kalafiorowa

Gołąbek bez zawijania, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego

Kompot owocowy/ woda mineralna

Podwieczorek:

Kisiel wiśniowy, bułeczka z masłem

Herbata owocowa/ woda mineralna

Owoce:jabłka/ gruszki

Wtorek 2021-10-26                                                      

Alergeny: 1gluten, 3jajka , 6soja, 7mleko, 9seler                                      

Śniadanie:

Kasza manna na mleku

Pieczywo pszenne i razowe, masło, szynka z beczki, ser żółty, mini mozzarelki, rukola, ogórek, papryka, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek

Herbata miętowa/ woda mineralna

Słupki świeżych warzyw

Owoce: jabłka/winogrona

 

Obiad:

Zupa pomidorowa z makaronem

Kluseczki leniwe z białym serem, masełkiem i bułką tartą, surówka z marchwi i ananasa

Kompot owocowy/ woda mineralna

Podwieczorek:

 

Bagietka z masłem, pasta jajeczna z szynką, pomidor, ogórek

herbata miętowa z cytrusami/ woda mineralna

Owoce: jabłka/ borówki

Środa 2021-10-27                                     

Alergeny: 1gluten, 3jajka ,6 soja, 7mleko, 9seler          

Śniadanie:

Zacierki na mleku

Pieczywo pszenne i razowe, masło, szpinak baby, kurczak gotowany, twarożek z ogórkiem, pomidor, papryka, szczypiorek

Herbata owocowa/ woda mineralna

Mix suszonych owoców

Owoce: jabłka/ gruszki
Obiad:

Barszcz czerwony

Makaron carbonara, sałata lodowa z pomidorkami i ogórkiem

Kompot owocowy/ woda mineralna

Podwieczorek:

Placuszki z jabłkiem i cynamonem

Herbata owocowa/ woda mineralna

Owoce: jabłka/ banany

Czwartek 2021-10-28

Alergeny: 1gluten, 3jajka, ,6 soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

Płatki kukurydziane miodowe

Pieczywo pszenne i razowe, masło, sałata masłowa, polędwica sopocka, ser brie, pomidor, papryka, rzodkiewka, szczypiorek, hummus z ciecierzycy z ziarnami słonecznika

Herbata rumiankowa/ woda mineralna

Słupki świeżych warzyw

Owoce: jabłka/ śliwki
Obiad:

Zupa ryżanka

Schab duszony z marchewką i cebulką, kasza gryczana, surówka colesław

Kompot owocowy/ woda mineralna

Podwieczorek: Musli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami

Herbata z miodem i cytryną/ woda mineralna

Owoce: jabłka/ mandarynki

Piątek 2021-10-29

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4ryby,6 soja , 7mleko, 9seler

  Dynie Zdusić Ikona - Darmowa grafika wektorowa na Pixabay    ŚWIĘTO DYNI

Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku

Pieczywo pszenne i razowe, masło, kiełbasa lisiecka, ser żółty, sałata lodowa, ogórek kiszony, pomidor, papryka, oliwki, szczypiorek

Herbata  z cytryną/ woda mineralna

Mix suszonych owoców

Owoce: jabłka/ pomarańcze
Obiad:

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym, prażonym słonecznikiem i grzankami

Kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty i marchwi

Kompot owocowy/ woda mineralna

Podwieczorek:

Muffinki dyniowo - jabłkowe

Kakao/ woda mineralna

Owoce: jabłka/ banany

 

* KAŻDEGO DNIA DZIECI DOSTAJĄ WODĘ MINERALNĄ I OWOCE DO ŚNIADANIA I PODWIECZORKU NA ŻĄDANIE

 

* JADŁOSPIS ZE WZGLĘDÓW ORGANIZACYJNYCH ORAZ DOSTAWCZYCH MOŻE ULEC ZMIANIE


 

INFORMACJE O ALERGENACH

  Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1. gluten Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2. skorupiaki Skorupiaki i produkty pochodne

3. jajka Jaja i produkty pochodne

4. ryby Ryby i produkty pochodne

5. orzeszki Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. soja Soja i produkty pochodne

7. mleko Mleko i produkty pochodne

8. orzechy Orzechy

9. seler Seler i produkty pochodne

10. gorczyca Gorczyca i produkty pochodne

11. sezam Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. ️ Dwutlenek siarki

13. lubin Łubin

14. mieczaki Mięczaki

 

  * Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10