wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

Jadłospis Przedszkola nr 390

 

Poniedziałek 2019-06-24

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Śniadanie: Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane(35g), masło(5g), polędwica drobiowa(20g), ogórek(40g), herbata z cytryną(200ml), woda mineralna, jabłka
Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami, natka(5g), koper(5g), makaron spaghetti Bolognese z mozarellą, kompot(200ml)
Podwieczorek: Bułka grahamka(50g), szynka(20g), papryka(40g), truskawki(80g)

Wtorek 2019-06-25

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Śniadanie: Bawarka(200ml), pieczywo mieszane(35g), masło(5g), pasta jajeczna(30g), kiełki(15g), herbata z cytryną(200ml), woda mineralna, jabłka
Obiad: Zupa szczawiowa z ryżem, natka(5g), koper(5g), schab pieczony(80g), ziemniaki(100g), marchewka z jabłkiem(100g), kompot(200ml)
Podwieczorek:

Maślanka(200ml), chałka (50g), jabłka(80g)

Środa 2019-06-26

Alergeny: 1, 7, 9

Śniadanie: Kawa zbożowa(200ml), kiełbaski z szynki(50g), ketchup, pieczywo mieszane(35g), masło(5g), szczypior(15g), herbata z cytryną(200ml), woda mineralna, jabłka
Obiad: Krupnik z ziemniakami, natka(5g), koper(5g), kurczak(80g) z z warzywami po chińsku, ryż, kompot(200ml)
Podwieczorek:

Bułeczka musli(50g), ser żółty(30g), rzodkiewka(20g), pomarańcze(80g)

Czwartek 2019-06-27

Alergeny: 1, 3,  7, 9

Śniadanie: Kakao(200ml), pieczywo mieszane(35g), salami(30g),masło(5g), pomidor(40g), herbata z cytryną(200ml), woda mineralna, jabłka
Obiad: Zupa kartoflanka z kiełbasą, natka(5g), koper(5g), gulasz wołowy(80g), kasza gryczana, buraczki(100g), kompot(200ml)
Podwieczorek: Jogurt owocowy(150ml), biszkopty(20g), banan(80g)

Piątek 2019-06-28

Alergeny: 1, 3, 7, 9​

Śniadanie: Ser biały(30g), bułka kajzerka(50g), dżem(25g),masło(5g), herbata z cytryną(200ml), woda mineralna, jabłka
Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem, natka(5g), koper(5g), kotlety rybne (80g)z ziemniakami(100g) i młodą kapustą(100g), kompot(200ml)
Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa(50g), mleko(200ml), kiwi(80g)

Informujemy, iż z przyczyn niezależnych od placówki jadłospis może ulec zmianie.  

 

 

INFORMACJE O ALERGENACH

  Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

 

  * Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

KAŻDEGO DNIA DZIECI DOSTAJĄ WODĘ MINERALNĄ I OWOCE DO ŚNIADANIA NA ŻĄDANIE