wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

02.10-06.10.2023

 

Poniedziałek 02/10/2023

Alergeny: 1gluten,3jajka, 4rybysoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

* Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml

* Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, rukola, szynka z beczki 20g, twaróg 20g z rzodkiewką 5g, ogórek kiszony, papryka, pomidor, szczypiorek 20g

* Herbata rumiankowa 200 ml/ woda

* Owoce: jabłka/śliwka

Obiad:

* Krupnik 220 ml (włoszczyzna, skrzydło indyka,kiełbasa podwawelska, przyprawy, kasza jęczmienna)

* Szynka w sosie własnym 60g, kasza kuskus z warzywami 60g, surówka z ogórków kiszonych i pomidorów 60g

* Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

* Granola owocowa 50g

* Jogurty naturalny 200 ml

* Maliny świeże 15g

* Herbata z cytryną 200 ml/woda

* Owoce: jabłka / gruszki

Wtorek 03/10/2023

Alergeny: 1gluten, 3jajka,  soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

* Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml

* Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, sałata lodowa,szynka dziadka 20g, humus (ciecierzyca 50g, pomidory suszone 10g, czosnek 3g)  ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

* Herbata koperkowa 200 ml / woda

* Owoce:jabłka /nektarynki

Obiad:

* Zupa pomidorowa z zacierkami 220 ml (włoszczyzna, skrzydła indyka, przecier pomidorowy, przyprawy, śmietana 12%)

* Kluseczki leniwe z twarogiem 150g, marchewka z jabłkiem 60g

* Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Kajzerka 50g z masłem 5g, ser żółty 15 g, jajko na twardo 10g, pomidor 10g, szczypiorek

* Herbata owocowa 200 ml / woda

* Owoce: jabłka / banany

 Środa 04/10/2023

STÓŁ SZWEDZKI

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 6 soja , 7mleko, 9seler 

Śniadanie:

* Pieczywo mieszane 40g,  masło 5g

* Szynka wiejska 10g

* Kiełbasa lisiecka 10g

* Ser żółty 10g

* Jajko na twardo 5g

* Twaróg półtłusty 10g

* Mini mozarelki 7g

* Powidła własne bez cukru 5g

* Sałata i mix świeżych warzyw 20g

* Kakao naturalne 200ml/ woda

* Owoce: jabłka/ banany

Obiad:

* Krem z cukinii z prażonym słonecznikiem 220 ml  (włoszczyzna, cukinia, ziemniaki, przyprawy, jogurt naturalny, prażony słonecznik)

* Schab z warzywami w sosie wlasnym 60g, kasza bulgur 40g, buraczki na ciepło 60g

* Kompot owocowy 200 ml/ woda

Podwieczorek:

* Kasza manna na gęsto z mlekiem 2% 200 ml

* Mus truskawkowy 20g

* Herbata z goździkami 200ml/ woda

* Owoce: jabłka/pomarańcze

CZWARTEK 05/10/2023

 Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4ryby6 soja , 7mleko, 9seler

 

Śniadanie:

* Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml

* Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata, szynka masarza 20g, pasta rybno - serowa (łosoś wędzony 10g, twaróg 10g), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

* Herbata koperkowa 200 ml/ woda

* Owoce: jabłka/śliwki

Obiad:

 
 

* Zupa jarzynowa 220 ml (włoszczyzna, skrzydło indyka, przyprawy, ziemniaki)

* Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym 60g, ryż 40g, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 60g

* Kompot owocowy 200 ml/ woda

 Podwieczorek:

* Gruszka pieczona w sosie waniliowym 80 g

* Wafle ryżowe naturalne 20g

* Kawa inka 200 ml/ woda

* Owoce: jabłka/ brzoskwinia

Piątek 06/10/2023

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby, soja , 7mleko, 9seler

    Śniadanie:

 

* Ryż 20g mleko 2% 200 ml

* Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, liście szpinaku, pasztet drobiowy własnego wypieku 20g, kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g)

* Herbata owocowa 200 ml/ woda

* Owoce: jabłka / gruszka
 Obiad:

* Zupa pieczarkowa z makaronem 220 ml (włoszczyzna, skrzydło indyka, pieczarki, makaron, przyprawy, śmietana 12%)

* Filet z miruny pieczony pod pierzynką warzywną 60g, ziemniaki 150g , surówka z kapusty kiszonej 60g

* Kompot owocowy 200 ml/ woda

Podwieczorek:

* Ciasto czekoladowe własnego wypieku 100g

* Kakao naturalne 200 ml / woda

* Owoce: jabłka / melon

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8.