wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

Jadłospis 23.05-27.05.2022

 

Poniedziałek 2022-05-23

 1gluten, 3jajka, 4rybysoja , 7mleko, 9seler 

 

Śniadanie:

*Płatki jaglane na mleku

*Pieczywo pszenne i razowe, masło, salata lodowa, szynka dziadka, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek

*Herbata z cytryną/ woda

*mix suszonych owoców

*owoce: jabłka/arbuz

Obiad:

*Żurek

*Pieczona pałka z kurczaka, ryż, surówka wiosenna

*Kompot owocowy/woda

Podwieczorek

*Granola owocowa z jogurtem naturalnym

*Herbata miętowa/woda

* Owoce:jabłka/banan

Wtorek 2022-05-24

Alergeny: 1gluten, 3jajka, soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Makaronik na mleku

*Pieczywo pszenne i razowe, masło, liście szpinaku, polędwica sopocka, ser żółty, mini mozarelki, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek

*Herbata koperkowa

*mix suszonych owoców

*owoce:jabłka/pomarańcze

Obiad:

*Zupa pomidorowa z ryżem

*Pyzy z mięsem własnego wyrobu, surówka z białej kapusty

*Kompot owocowy/woda

Podwieczorek:

*Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

*Słupki warzyw

*Herbata rumiankowa/woda

*Jabłka/Arbuz

Środa 2022-05-25

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4ryby 6 soja , 7mleko, 9seler 

Śniadanie:

*Płatki ryżowe na mleku

*Racuchy z jabłkiem i cynamonem

*Kawa Inka / woda mineralna

*Mix suszonych owoców

*Owoce: jabłka / gruszki

Obiad:

*Zupa szczawiowa z jajkiem

*Kotlet mielony, ziemniaki, mizeria z pomidorami

*Kompot owocowy / woda mineralna

Podwieczorek:

* Kasza manna na gęsto, mus truskawkowy

*Herbata  z cytryną/ woda

*Owoce: jabłka/ banany

Czwartek 2022-05-26

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 6 soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

 

*Płatki kukurydziane na mleku

*Pieczywo pszenne i razowe, masło, rukola, indyk pieczony, twarożek z ogórkiem i rzodkiewką,serek brie, papryka,  pomidor , szczypiorek

*Herbata rumiankowa / woda mineralna

*Słupki świeżych warzyw

*Owoce: jabłka / kiwi

Obiad:

*Krem z soczewicy z grzankami

*Bitki w sosie własnym, kasza bulgur, buraczki na ciepło

*Kompot owocowy / woda mineralna

Podwieczorek:

 

 

* Bułeczka z twarożkiem na słodko

* Herbata owocowa/woda

* Jabłka/winogrona

Piątek 2022-05-27

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4ryby6 soja , 7mleko, 9seler 

Śniadanie:

* Płatki owsiane na mleku

*Pieczywo pszenne i razowe, masło,liście szpinaku, pasztet drobiowy własnego wyrobu, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, oliwki

*Herbata z cytryną / woda mineralna

*Mix suszonych owoców

*Owoce: jabłka / banany

Obiad:

* Rosół z zacierkami

* Ryba pieczona, ziemniaki, bukiet warzyw parowanych z masłem i bułeczką

* Kompot owocowy / woda mineralna

Podwieczorek:

 

*Ciasto cytrynowe własnego wypieku

*Bawarka/woda

*Owoce: jabłka / pomarańcze

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. ️ Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

•          Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10