wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola 390

                                                                

17.11-21.11.2025

 PONIEDZIAŁEK 17/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki jaglane, mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) , rukola, ser żółty (7), kiełbasa żywiecka, ogórek, pomidor, szczypiorek (20g)

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/melon

Obiad:

*Zupa szczawiowa z jajkiem 220 ml (3,7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, szczaw, jajka, śmietana 36%, przyprawy)

*Indyk w sosie słodko-kwaśnym z ryżem 220g, surówka colesław

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kisiel wiśniowy własnego wyrobu 200ml, wafle ryżowe naturalne 

*Herbata owocowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/pomarańcze

Wtorek 18/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g, mleko 2% 200 ml (1,7)

* Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka z beczki 20g, twarożek z ogórkiem 10g (7), papryka, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

* Herbata miętowa 200 ml/ Woda

* Owoce: jabłka/banany

Obiad:

* Barszcz ukraiński 220 ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, buraki, fasola, ziemniaki, śmietana 12%, przyprawy)

* Makaron kokardki z kurczakiem w sosie śmietankowo-szpinakowym 200g, mini marchewka duszona z masełkiem 60g

* Kompot owocowy 200ml/ Woda

Podwieczorek:

* Kajzerka z masłem, pasta jajeczna z pomidorami suszonymi i szczypiorkiem 15g, pomidorki koktajlowe

* Kawa inka 200 ml/ Woda

* Owoce: jabłka/mandarynki

 

Środa 19/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Szynka wiejska/kiełbasa żywiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 20g

*Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /gruszki

Obiad:

*Krem kalafiorowo-ziemniaczany z kabanosami 220ml  (włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, skrzydło indyka, kabanos, śmietana 36%, cebula,)

*Kluseczki leniwe z twarogiem z bułką tartą i masłem 140g, surówka z marchewki i jabłka 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Serek waniliowy 40g, mini grahamka z masłem

*Napój miodowo-cytrynowy 200 ml  / Woda 

*Owoce: jabłka / banany

Czwartek 20/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Makaronik 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka włoska 20g, pasta z pieczonej papryki 10g, ogórek, rzodkiewka,  szczypiorek, (20g), 

*Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka /melon

Obiad:

*Krem z zielonego groszku z grzankami 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, zielony groszek, przyprawy, smietana 36%, grzanki)

*Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym 100g, kasza kuskus 60g, mix warzyw z masłem i bułką tartą 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Ryz zapiekany ze śliwkami pod pianą z białek (1,3,7)

*Kawa inka 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka / mandarynki

Piątek 21/11/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

 

*Ryż 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), jajko na twardo, ser żółty, ogórek kiszony, rzodkiewka (20g) 

*Herbata miętowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka/kiwi

Obiad:

*Zupa zacierkowa 220ml (1,7,9) (włoszczyzna, zacierki, skrzydła indyka, kiełbasa podwawelska, marchew, przyprawy,) 

*Filet z miruny  60g (1,4), ziemniaki 150g, surówka z selera i marchewki 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Szarlotka  własnego wypieku 100g 

*Kakao 200 ml (7)/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszka

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE  PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                              ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10