wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola 390

                                                                

01.12-05.12.2025

 PONIEDZIAŁEK 01/12/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki owsiane, mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) , rukola, szynka krucha, ser żółty,  pomidor, szczypiorek (20g)

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszka

Obiad:

*Zupa kapuściana z pomidorami 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, biała kapusta, pomidory, skrzydło indyka, kiełbasa podwawelska, przyprawy)

*Potrawka z indyka z ryżem 220g, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 60g

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Mini kajzerka z masłem 5g (1,7), pasta jajeczna z kukurydzą, pomidorki koktajlowe

*Kawa inka 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/banan

Wtorek 02/12/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g, mleko 2% 200 ml (1,7)

* Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka masarza 20g, twarożek z koperkiem 10g (7), ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, 

* Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

* Owoce: jabłka/melon

Obiad:

* Krem marchewkowo-paprykowy z grzankami 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, marchew, papryka, śmietana 12%, przyprawy, grzanki)

* Naleśniki z twarogiem, mus truskawkowy, cząstki pomarańczy posypane gorzką czekoladą 220g

* Kompot owocowy 200ml/ Woda

Podwieczorek:

* Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką, słupki warzyw, ketchup

* Lemoniada z miodem i miętą 200 ml/ Woda

* Owoce: jabłka/mandarynki

 

Środa 03/12/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Szynka włoska/kiełbasa lisiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 20g

*Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /mandarynki

Obiad:

*Zupa fasolowa z ziemniakami 220ml (7,9) (włoszczyzna, fasola, ziemniaki, kiełbasa podwawelska, skrzydła indyka, śmietana 12%, przyprawy)

*Szynka w sosie miodowo-musztardowym 60g, buraczki na ciepło 60g 

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Placuszki z cukinii (1,3), sos jogurtowo-czosnkowy

*Herbata owocowa 200ml /Woda 

*Owoce: jabłka / gruszki

Czwartek 04/12/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Makaronik 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka z beczki 20g, pasta z suszonych pomidorów i pestek słonecznika, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, (20g), 

*Herbata miętowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka /banany

Obiad:

*Zupa ogórkowa 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, ogórki kiszone, przyprawy, śmietana 36%)

*Kotlet mielony 60g , ziemniaki 150g, mizeria z pomidorem ze śmietaną 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Budyń waniliowy z musem brzoskwiniowym 200ml, wafle kukurydziane naturalne 20g

*Woda

*Owoce: jabłka / kiwi

Piątek 05/12/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

 

*Ryż 30g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta twarogowa z pietruszką 20g, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) 

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka/gruszka

Obiad:

*Zupa jarzynowa 220ml (1,9) (włoszczyzna, bukiet warzyw, skrzydła indyka, śmietana, przyprawy,) 

*Kotlety rybne 60g (1,4), ziemniaki 150g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułka tartą 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Ciasto czekoladowe z cukinią i bananem własnego wypieku 100g 

*Kakao 200 ml (7)/ Woda

*Owoce: jabłka/kiwi

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE  PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                              ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10