
17.11-21.11.2025
|
PONIEDZIAŁEK 17/11/2025 Alergeny: 1 |
| Śniadanie: |
*Płatki jaglane, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) , rukola, ser żółty (7), kiełbasa żywiecka, ogórek, pomidor, szczypiorek (20g) *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/melon |
| Obiad: |
*Zupa szczawiowa z jajkiem 220 ml (3,7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, szczaw, jajka, śmietana 36%, przyprawy) *Indyk w sosie słodko-kwaśnym z ryżem 220g, surówka colesław *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Kisiel wiśniowy własnego wyrobu 200ml, wafle ryżowe naturalne *Herbata owocowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/pomarańcze |
|
Wtorek 18/11/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g, mleko 2% 200 ml (1,7) * Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka z beczki 20g, twarożek z ogórkiem 10g (7), papryka, rzodkiewka, szczypiorek (20g) * Herbata miętowa 200 ml/ Woda * Owoce: jabłka/banany |
| Obiad: |
* Barszcz ukraiński 220 ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, buraki, fasola, ziemniaki, śmietana 12%, przyprawy) * Makaron kokardki z kurczakiem w sosie śmietankowo-szpinakowym 200g, mini marchewka duszona z masełkiem 60g * Kompot owocowy 200ml/ Woda |
| Podwieczorek: |
* Kajzerka z masłem, pasta jajeczna z pomidorami suszonymi i szczypiorkiem 15g, pomidorki koktajlowe * Kawa inka 200 ml/ Woda * Owoce: jabłka/mandarynki
|
|
Środa 19/11/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Szynka wiejska/kiełbasa żywiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /gruszki |
| Obiad: |
*Krem kalafiorowo-ziemniaczany z kabanosami 220ml (włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, skrzydło indyka, kabanos, śmietana 36%, cebula,) *Kluseczki leniwe z twarogiem z bułką tartą i masłem 140g, surówka z marchewki i jabłka 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Serek waniliowy 40g, mini grahamka z masłem *Napój miodowo-cytrynowy 200 ml / Woda *Owoce: jabłka / banany |
|
Czwartek 20/11/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
*Makaronik 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka włoska 20g, pasta z pieczonej papryki 10g, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, (20g), *Herbata koperkowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka /melon |
| Obiad: |
*Krem z zielonego groszku z grzankami 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, zielony groszek, przyprawy, smietana 36%, grzanki) *Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym 100g, kasza kuskus 60g, mix warzyw z masłem i bułką tartą 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Ryz zapiekany ze śliwkami pod pianą z białek (1,3,7) *Kawa inka 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka / mandarynki |
|
Piątek 21/11/2025 Alergeny: 1 |
|
|
Śniadanie:
|
*Ryż 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), jajko na twardo, ser żółty, ogórek kiszony, rzodkiewka (20g) *Herbata miętowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka/kiwi |
| Obiad: |
*Zupa zacierkowa 220ml (1,7,9) (włoszczyzna, zacierki, skrzydła indyka, kiełbasa podwawelska, marchew, przyprawy,) *Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, surówka z selera i marchewki 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Szarlotka własnego wypieku 100g *Kakao 200 ml (7)/ Woda *Owoce: jabłka/gruszka
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10







