29.09-03.10.2025
PONIEDZIAŁEK 29/09/2025 Alergeny: 1 |
Śniadanie: |
*Makaronik, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,rukola, szynka z beczki 20g, twarożek z ogórkiem 10g, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g), *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Zupa z fasoli szparagowej 220 ml (włoszczyzna, fasola szparagowa, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%,) *Gulasz z szynki z kaszą gryczaną 220g, słupki warzywne (papryka, ogórek kiszony, kalarepa) 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Kasza manna na gęsto z musem truskawkowym 200ml *Herbata z cytryną 200ml/Woda *Owoce: jabłka/arbuz |
Wtorek 30/09/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka masarza (20g), pasta jajeczna (kukurydza 10g, jajko 10g, przyprawy 5g, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek (20g) *Herbata miętowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszki |
Obiad: |
*Kapuśniak z kiszonej kapusty 220 ml (włoszczyzna, koperek, kapusta kiszona, ziemniaki, przyprawy,) *Kopytka z okrasą własnego wyrobu 220g, surówka z ogórka kiszonego z papryką, cebulką i miodem *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Kajzerka z masłem, sałata masłowa, szynka włoska, ogórek, papryka *Kawa inka 200ml/Woda *Owoce: jabłka /brzoskwinie
|
Środa 01/10/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Kiełbasa lisiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /arbuz |
Obiad: |
*Krem dyniowy z pomarańczą 220ml (włoszczyzna, dynia, marchew, pomarańcza, przyprawy, śmietana 12%) *Schab duszony w sosie własnym 60g, kasza bulgur 80g, marchewka duszona z groszkiem 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Placuszki z cukinii, sos jogurtowy z koperkiem i czosnkiem *Herbata miętowa 200 ml / Woda *Owoce: jabłka / gruszki |
Czwartek 02/10/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki jaglane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka masarza 20g, humus z dyni 10g, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, (20g), *Herbata koperkowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka /banany |
Obiad: |
*Barszcz biały z jajkiem 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, jajka, barszcz, żeberka wędzone, cebula, przyprawy, śmietana 12%, ) *Filet drobiowy siekany z warzywami 60g, ryż 60g, , surówka z selera z rodzynkami 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny z miodem 150ml, granola owocowa *Kawa inka 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka / śliwki |
Piątek 03/10/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), pasta serowa z papryką i szczypiorkiem, ser żółty 20g, ogórek kiszony, pomidor, (20g) *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka/gruszka |
Obiad: |
*Zupa koperkowa 220ml (włoszczyzna, koperek, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%) *Filet z miruny 60g, ziemniaki 150g, mix duszonych warzyw z masłem i bułką tartą 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Szarlotka z własnego wypieku 100g *Kakao 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/banany
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA