22-26.04.2024
Poniedziałek 22/04/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
Śniadanie: |
*Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, jajecznica ze szczypiorkiem i kiełbaską 115g, słupki warzywne 20g *Herbata rumiankowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Zupa krupnik 220 ml (włoszczyzna, skrzydła indyka, kasza krupczatka, cebula, kiełbasa podwawelska, przyprawy) *Kotlet mielony 60g, ziemniaki 150g, mizeria ze śmietaną 18% 60g, pomidorki koktajlowe 15g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Kisiel truskawkowy własnego wyrobu 200 ml *Biszkopty 20g *Herbata owocowa 200ml/woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
Wtorek 23/04/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Platki jaglane mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka z beczki 20g, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 10g, ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata miętowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/kiwi |
Obiad: |
*Zupa kalafiorowa 220 ml (włoszczyzna,skrzydła indyka, ziemniaki, kalafior, przyprawy, jogurt naturalny)) *Makaron spaghetti pełnoziarnisty z pesto buraczanym z orzeszkami pinii 60g, słupki warzyw 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Kiełbaski z szynki 40g *Bułka orkiszowa 50g z masłem 5g *Słupki warzywne 20g *Ketchup 10g *Herbata z cytryną 200ml/woda *Owoce: jabłka /pomarańcze |
Środa 24/04/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g, masło 5g *Szynka wiejska 10g, ser żółty 10g, jajko na twardo 5g, twaróg półtłusty 10g, mini mozarelki 7g, powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix świeżych warzyw (20g) *Kakao naturalne 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Barszcz ukraiński 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, buraki, fasola, śmietana 12%, przyprawy) *Krokiety z mięsem drobiowym własnego wyrobu 140g, surówka z młodej kapusty z warzywami 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Koktajl z mango 200 ml *Wafle ryżowe naturalne 20g *Kawa inka 200 ml/woda *Owoce: jabłka / gruszki |
Czwartek 25/04/2024 Alergeny: 1, 3, 4, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Płatki owsiane z mlekiem i cynamonem 40g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, sałata, szynka masarza 20g, pasta rybno-serowa (łosoś wędzony 10g, twaróg 10g), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata koperkowa 200 ml / woda *Owoce:jabłka /ananas |
Obiad: |
*Zupa pieczarkowa z łazankami 220 ml (włoszczyzna, pieczarki, mini makaron, przyprawy, śmietana 36%, grzanki ) *Pulpety z indyka w sosie koperkowym 100g, kasza gryczana 60g, surówka z czerwonej kapusty 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Serek waniliowy 40g *Mini grahamka 50g z masłem 5g *Kakao 200 ml/woda *Owoce: jabłka /banany |
Piątek 26/04/2024 Alergeny: 1, 3, 4 , 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, liście szpinaku, pasta z jajka i awokado 10g, kiełbasa lisiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) *Herbata owocowa 200 ml / woda *Owoce:jabłka /gruszka |
Obiad: |
*Rosół z makaronem 220 ml (włoszczyzna, kura tuszka, skrzydla indyka, pręga wołowa, makaron, przyprawy) *Filet z miruny pod pierzynką z warzyw 60g, ziemniaki 150g, surowka z kapusty pekińskiej z koperkiem i marchewką 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Rożek francuski z jabłkiem 90g *Mleko 200 ml/woda *Owoce: jabłka / śliwka |
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA