wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

Jadłospis Przedszkola nr 390 | 16-20 września, 2019

 

Poniedziałek 2019-09-16

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 7mleko, 9seler,

Śniadanie: Herbata z cytryną (150ml), Jabłko (50g), Płatki kukurydziane z mlekiem (200ml), Pieczywo mieszane z masłem (70g), Sałata, pomidor (20g), Szynka domowa (30g), Śliwka (50g)
Obiad: Kompot owocowy (150ml), Pieczone podudzie z kurczaka (80g), Surówka z marchewki i jabłka (100g), Ziemniaki (100g), Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki (200ml)
Deser: Brzoskwinie ufo (50g)
Podwieczorek: Herbata owocowa (150ml), Shake bananowo - truskawkowy (200ml), Wafle ryżowe (50g)

Wtorek 2019-09-17

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 7mleko, 9seler,

Śniadanie: Gruszka (50g), Herbata owocowa (150ml), Jabłko (50g), Pieczywo mieszane z masłem (70g), Płatki ryżowe na mleku (200ml), Sałata, papryka (20g), Ser żółty (30g)
Obiad: Jarzynka z buraczów czerwonych na ciepło (60g), Kasza bulgur (80g), Kompot owocowy (150 ml), Pieczeń ze schabu środkowego w sosie własnym (80g), Zupa krem z cukini (200ml)
Deser: Winogrono bezpestkowe (50g)
Podwieczorek: Biszkopty (50g), Herbata owocowa (150ml), Legumina z kaszy mannej z sokiem owocowym (150ml), Śliwka (50g)

Środa 2019-09-18

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 7mleko, 9seler,

Śniadanie: Borówki (50g), Herbata z cytryną (150ml), Jabłko (50g), Kiełbasa żywiecka (30g), Makaronik „literki” na mleku (200ml), Pieczywo mieszane z masłem (70g), Sałata, Ogórek kiszony (30g)
Obiad: Jabłuszko duszone z utartą marchewką (80g), Kompot owocowy (150ml), Kluski leniwe z masłem i bułką tartą (80g), Zupa zalewajka z białą kiełbasą i jajkiem (200ml)
Deser: Banan (50g)
Podwieczorek: Gruszka (50g), Herbata owocowa (150ml), Mleko (100ml), Ślimaczki farancuskie z szynką i serem własnego wypieku (200ml)

Czwartek 2019-09-19

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 7mleko, 9seler,

Śniadanie: Herbata z cytryną (150ml), Jabłko(50g), Ketchup (5g), Kiełbaski z szynki (50g), Mleko (200ml), Pieczywo mieszane z masłem (70g), Winogrono bezpestkowe (50g)
Obiad: Gołąbki szwajcarskie (80g), Kompot owocowy (150ml), Rosół z zieleniną i makaronem (200ml), Ziemniaki (100g)
Deser: Arbuz (50g)
Podwieczorek: Banan (50g), Herbata owocowa (150ml), Kajzerka mini (30g), Kawa zbożowa (100ml), Serek waniliowy (200g)

Piątek 2019-09-20

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4ryby, 7mleko, 9seler,

Śniadanie: Jajko (20g), Herbata z cytryną (150 ml), Jabłko (50g), Morela (50g), Pieczywo mieszane z masłem (70g), Szczypiorek, rzodkiewka (20g), Szynka wiejska (30g), Zbożowe kuleczki o smaku czekoladowym z mlekiem (200ml)
Obiad: Kompot owocowy, Kotlet z ryby (80g), Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka z dodatkiem oliwy (60g), Ziemniaki (80g), Zupa jarzynowa z ziemniakami i zieleniną (200ml)
Deser: Banan (50g)
Podwieczorek: Drożdżówka mini z serem (60g), Herbata owocowa (150ml), Smoothies - mleczny koktajl z owocami (150ml)

Informujemy, iż z przyczyn niezależnych od placówki jadłospis może ulec zmianie.  

 

 


 

INFORMACJE O ALERGENACH

  Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1. gluten Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2. skorupiaki Skorupiaki i produkty pochodne

3. jajka Jaja i produkty pochodne

4. ryby Ryby i produkty pochodne

5. orzeszki Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. soja Soja i produkty pochodne

7. mleko Mleko i produkty pochodne

8. orzechy Orzechy

9. seler Seler i produkty pochodne

10. gorczyca Gorczyca i produkty pochodne

11. sezam Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. ️ Dwutlenek siarki

13. lubin Łubin

14. mieczaki Mięczaki

 

  * Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

KAŻDEGO DNIA DZIECI DOSTAJĄ WODĘ MINERALNĄ I OWOCE DO ŚNIADANIA NA ŻĄDANIE