wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

28.11-02.12.2022

 

Poniedziałek 2022-11-28

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4ryby6 soja , 7mleko, 9seler 

Śniadanie

*Płatki owsiane na mleku

*Pieczywo pszenne i razowe, masło,sałata lodowa, szynka dziadka, pasta z makreli , papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek, szczypiorek

*Herbata z cytryną/woda

*Mix suszonych owoców

*Owoce:jabłka/mandarynka

Obiad

*Zupa koperkowa

*Pulpeciki z indyka w sosie koperkowo-śmiketanowym, makaron kokardki, kolorowa surówka

*Kompot owocowy/woda

Podwieczorek

*Bułeczka maślana

*Jogurt naturalny z wiśniami

*Bawarka / woda

*Owoce:jabłka/melon

Wtorek 2022-11-29

Alergeny: 1gluten, 3jajka,  soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie

*Płatki kukurydziane na mleku

*Pieczywo pszenne i razowe, masło, liście szpinaku, szynka wiejska, twarożek, ogórek, papryka, pomidor, szczypiorek

*Slupki świeżych warzyw

*Herbata rumiankowa/woda

*Owoce:jabłka / banany

Obiad

*Zupa pomidorowa z makaronem

* Pierogi ruskie, surówka z białej kapusty z marchewką

* Kompot owocowy / woda

Podwieczorek

*Kiełbaski z szynki

* Bułeczka z masłem

* Słupki warzywne

*Herbata z cytryną/ woda

*Owoce: jabłka / kaki

Środa 2022-11-30

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 6 soja , 7mleko, 9seler 

Śniadanie

*Płatki ryżowe na mleku

*Pieczywo pszenne i razowe,sałata lodowa, szynka masarza, ser żółty, mini mozarelki, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek

*Herbata miętowa/woda

*Mix suszonych owoców

*Owoce: jabłka / śliwki

Obiad

*Zupa szczawiowa z jajkiem

* Filet z kurczaka, ziemniaki, mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem

*Kompot owocowy / woda mineralna

Podwieczorek

*Kajzerka z masłem

*Twarożek z miodem

*Owoce: jabłka / banany

Czwartek 2022-12- 01

 Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4, 6 soja , 7mleko, 9seler 

 

Śniadanie

*Makaronik  na mleku

*Pieczywo pszenne i razowe, masło, rukola, szynka dziadka, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek

*Herbata koperkowa / woda

*Słupki świeżych warzyw

*Owoce: jabłka / banany

         Obiad

*Zupa fasolowa

* Szynka w sosie musztardowo- miodowym, kasza kuskus, sałata lodowa z pomidorkami i ogórkiem

*Kompot owocowy/woda

 Podwieczorek

 

 

* Granola owocowa

*Jogurt naturalny z brzoskwiniami i ananasem

*Herbata owocowa/woda

*Owoce: jabłka / mandarynki

Piątek 2022-12-02

 Alergeny: 1gluten, 3jajka,4ryby 6 soja , 7mleko, 9seler 

Śniadanie

*Płatki cynamonowe na mleku

*Pieczywo pszenne i razowe, masło,sałata lodowa, kiełbasa lisiecka, serek camembert, pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek

*Herbata owocowa / woda

*Mix suszonych owoców

*Owoce: jabłka /gruszki

Obiad

*Barszcz biały z kiełbaską

*Kotlet rybno-jajeczny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty

*Kompot owocowy / woda

Podwieczorek

*Ciasto cytrynowe własnego wypieku

*Kakao / woda

*Owoce: jabłka / banany

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. ️ Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

•          Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10