wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

Jadłospis Przedszkola nr 390

 

Poniedziałek 2019-05-20

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Śniadanie: Bawarka(200ml), pieczywo mieszane(35g), masło(5g), szynka(25g), ogórek(40g),  herbata z cytryną(200ml), woda mineralna, owoce
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami(100g), natka(5g), koper(5g), pulpety z indyka(80g), kasza jęczmienna(40g), surówka z marchwi(100g), kompot(200ml)
Podwieczorek: Serek waniliowy(150g), chrupki kukurydziane(30g), banan(150g)

Wtorek 2019-05-21

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Śniadanie: Płatki owsiane(30g), mleko(200ml), pieczywo mieszane(35g), masło(5g), szynka drobiowa(20g), papryka(40g), herbata z cytryną(200ml), woda mineralna, owoce
Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem(20g), natka(5g), koper(5g), udko z kurczaka(80g) z ziemniakami(150g), sałata, rzodkiewka (50g), kompot(200ml)
Podwieczorek:

Bułeczka pełnoziarnista (50g), ser żółty(30g), kiełki(15g), jabłka(100g)

Środa 2019-05-22

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Śniadanie: Kakao(200ml), pieczywo mieszane(35g), masło(5g), pasta jajeczna(35g), rzodkiewka(15g),  herbata z cytryną(200ml), woda mineralna, owoce
Obiad: Zupa krem z fasoli, natka(5g), koper(5g), schab pieczony(80g) z ziemniakami(150g) i surówka z selera(100g), kompot(200ml)
Podwieczorek:

Budyń czekoladowy(200ml), biszkopty(30g), pomarańcza(100g)

Czwartek 2019-05-23

Alergeny: 1, 3,  7, 9

Śniadanie: Kawa(200ml), pieczywo mieszane(35g), masło(5g), kiełbaski z szynki(50g), ketchup(5g), herbata z cytryną(200ml), woda mineralna, owoce
Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami, natka(5g), koper(5g), spaghetti(40g) z mięsem(80g) i pomidorami(70g),kompot(200ml)
Podwieczorek: Kakao(200ml), bułka musli(50g), kiełbasa żywiecka(30g), winogrona(80g)

Piątek 2019-05-24

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9​

Śniadanie: Pasta z sera białego i ryby, pieczywo mieszane(35g),masło(5g), rzodkiewka(20g), szczypior(5g), herbata z cytryną(200ml), woda mineralna, owoce
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, natka(5g), koper(5g), kotlet z ryby(80g), ziemniaki(150g), kapusta kiszona(100g), kompot(200ml)
Podwieczorek: Bułeczka z budyniem(50g), mleko(200ml), kiwi(80g)

Informujemy, iż z przyczyn niezależnych od placówki jadłospis może ulec zmianie.  

 

 

INFORMACJE O ALERGENACH

  Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

 

  * Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

KAŻDEGO DNIA DZIECI DOSTAJĄ WODĘ MINERALNĄ I OWOCE DO ŚNIADANIA NA ŻĄDANIE