Jadłospis 23.05-27.05.2022
Poniedziałek 2022-05-23 1
|
Śniadanie: |
*Płatki jaglane na mleku *Pieczywo pszenne i razowe, masło, salata lodowa, szynka dziadka, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek *Herbata z cytryną/ woda *mix suszonych owoców *owoce: jabłka/arbuz |
Obiad: |
*Żurek *Pieczona pałka z kurczaka, ryż, surówka wiosenna *Kompot owocowy/woda |
Podwieczorek |
*Granola owocowa z jogurtem naturalnym *Herbata miętowa/woda * Owoce:jabłka/banan |
Wtorek 2022-05-24 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Makaronik na mleku *Pieczywo pszenne i razowe, masło, liście szpinaku, polędwica sopocka, ser żółty, mini mozarelki, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek *Herbata koperkowa *mix suszonych owoców *owoce:jabłka/pomarańcze |
Obiad: |
*Zupa pomidorowa z ryżem *Pyzy z mięsem własnego wyrobu, surówka z białej kapusty *Kompot owocowy/woda |
Podwieczorek: |
*Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką *Słupki warzyw *Herbata rumiankowa/woda *Jabłka/Arbuz |
Środa 2022-05-25 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki ryżowe na mleku *Racuchy z jabłkiem i cynamonem *Kawa Inka / woda mineralna *Mix suszonych owoców *Owoce: jabłka / gruszki |
Obiad: |
*Zupa szczawiowa z jajkiem *Kotlet mielony, ziemniaki, mizeria z pomidorami *Kompot owocowy / woda mineralna |
Podwieczorek: |
* Kasza manna na gęsto, mus truskawkowy *Herbata z cytryną/ woda *Owoce: jabłka/ banany |
Czwartek 2022-05-26 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie:
|
*Płatki kukurydziane na mleku *Pieczywo pszenne i razowe, masło, rukola, indyk pieczony, twarożek z ogórkiem i rzodkiewką,serek brie, papryka, pomidor , szczypiorek *Herbata rumiankowa / woda mineralna *Słupki świeżych warzyw *Owoce: jabłka / kiwi |
Obiad: |
*Krem z soczewicy z grzankami *Bitki w sosie własnym, kasza bulgur, buraczki na ciepło *Kompot owocowy / woda mineralna |
Podwieczorek:
|
* Bułeczka z twarożkiem na słodko * Herbata owocowa/woda * Jabłka/winogrona |
Piątek 2022-05-27 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
* Płatki owsiane na mleku *Pieczywo pszenne i razowe, masło,liście szpinaku, pasztet drobiowy własnego wyrobu, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, oliwki *Herbata z cytryną / woda mineralna *Mix suszonych owoców *Owoce: jabłka / banany |
Obiad: |
* Rosół z zacierkami * Ryba pieczona, ziemniaki, bukiet warzyw parowanych z masłem i bułeczką * Kompot owocowy / woda mineralna |
Podwieczorek:
|
*Ciasto cytrynowe własnego wypieku *Bawarka/woda *Owoce: jabłka / pomarańcze |
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. ️ Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
• Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10