
01.12-05.12.2025
|
PONIEDZIAŁEK 01/12/2025 Alergeny: 1 |
| Śniadanie: |
*Płatki owsiane, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) , rukola, szynka krucha, ser żółty, pomidor, szczypiorek (20g) *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszka |
| Obiad: |
*Zupa kapuściana z pomidorami 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, biała kapusta, pomidory, skrzydło indyka, kiełbasa podwawelska, przyprawy) *Potrawka z indyka z ryżem 220g, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Mini kajzerka z masłem 5g (1,7), pasta jajeczna z kukurydzą, pomidorki koktajlowe *Kawa inka 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/banan |
|
Wtorek 02/12/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g, mleko 2% 200 ml (1,7) * Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka masarza 20g, twarożek z koperkiem 10g (7), ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, * Herbata koperkowa 200 ml/ Woda * Owoce: jabłka/melon |
| Obiad: |
* Krem marchewkowo-paprykowy z grzankami 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, marchew, papryka, śmietana 12%, przyprawy, grzanki) * Naleśniki z twarogiem, mus truskawkowy, cząstki pomarańczy posypane gorzką czekoladą 220g * Kompot owocowy 200ml/ Woda |
| Podwieczorek: |
* Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką, słupki warzyw, ketchup * Lemoniada z miodem i miętą 200 ml/ Woda * Owoce: jabłka/mandarynki
|
|
Środa 03/12/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Szynka włoska/kiełbasa lisiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
| Obiad: |
*Zupa fasolowa z ziemniakami 220ml (7,9) (włoszczyzna, fasola, ziemniaki, kiełbasa podwawelska, skrzydła indyka, śmietana 12%, przyprawy) *Szynka w sosie miodowo-musztardowym 60g, buraczki na ciepło 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Placuszki z cukinii (1,3), sos jogurtowo-czosnkowy *Herbata owocowa 200ml /Woda *Owoce: jabłka / gruszki |
|
Czwartek 04/12/2025 Alergeny: 1 |
|
| Śniadanie: |
*Makaronik 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka z beczki 20g, pasta z suszonych pomidorów i pestek słonecznika, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, (20g), *Herbata miętowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka /banany |
| Obiad: |
*Zupa ogórkowa 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, ogórki kiszone, przyprawy, śmietana 36%) *Kotlet mielony 60g , ziemniaki 150g, mizeria z pomidorem ze śmietaną 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Budyń waniliowy z musem brzoskwiniowym 200ml, wafle kukurydziane naturalne 20g *Woda *Owoce: jabłka / kiwi |
|
Piątek 05/12/2025 Alergeny: 1 |
|
|
Śniadanie:
|
*Ryż 30g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta twarogowa z pietruszką 20g, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka/gruszka |
| Obiad: |
*Zupa jarzynowa 220ml (1,9) (włoszczyzna, bukiet warzyw, skrzydła indyka, śmietana, przyprawy,) *Kotlety rybne 60g (1,4), ziemniaki 150g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułka tartą 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
| Podwieczorek: |
*Ciasto czekoladowe z cukinią i bananem własnego wypieku 100g *Kakao 200 ml (7)/ Woda *Owoce: jabłka/kiwi
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10







