wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

18-22.03.2024

 

Poniedziałek 18/03/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka, 4 ryby, soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza kuskus 20g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka z beczki 20g, ser żółty 35g, ogórek kiszony, papryka pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)                            

*Herbata miętowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/ananas

Obiad:

*Zupa pomidorowa z ryżem 220 ml (włoszczyzna, koncentrat, skrzydła indyka, ryż, śmietana 12%, przyprawy)

*Kotlet mielony 60g, ziemniaki 150g, surówka z buraczków 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Jogurt wiśniowy 150g

*Granola owocowa 30g

*HNapój cytrynowy 200ml/woda

*Owoce: jabłka /mandarynki

Wtorek 19/03/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Makaronik literki 20g, mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, jajecznica ze szczypiorkiem i kiełbaską 115g, słupki warzywne 20g             

*Herbata rumiankowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa fasolowa 220 ml (włoszczyzna,ziemniaki, podwawelska, fasolka, przyprawy, boczek)

*Kopytka z okrasą 150g, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Kasza manna z rodzynkami i musem truskawkowym 150g

*Herbata owocowa 200ml/woda

*Owoce: jabłka /pomarańcze

Środa 20/03/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka, soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g, masło 5g

*Szynka wiejska 10g, ser żółty 10g, jajko na twardo 5g, twaróg półtłusty 10g, mini mozarelki 7g,  powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix świeżych warzyw (20g)                                    

*Kakao naturalne 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa jarzynowa 220 ml (włoszczyzna,  ziemniaki, mix warzyw,  przyprawy, śmietana 36%)

*Filet z miruny 60g, ziemniaki 150g, surówka z kapusty kiszonej z koperkiem i marchewką 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Croissant maślany 150g

*Kawa inka 200 ml/woda

*Owoce: jabłka / mandarynki

Czwartek 21/03/2024

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4ryby, soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki owsiane z mlekiem i cynamonem 40g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, sałata, szynka masarza 20g, pasta rybno-serowa (łosoś wędzony 10g, twaróg 10g), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

*Herbata koperkowa 200 ml / woda

*Owoce:jabłka /ananas

Obiad:

*Zupa napolitańska 220 ml (włoszczyzna, boczek wędzony, serki topione 36%, pietruszka, przyprawy)

*Pałki z kurczaka 80g z ryżem 60g, surówka z marchewką zasmażaną z groszkiem 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Pieczywo pełnoziarniste 40g z serem 20g i jajkiem 10g, ogórek, pomidor, szczypiorek 25g

*Herbata miętowa 200 ml/woda 

*Owoce: jabłka /banany

Piątek 22/03/2024

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4 ryby, soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, liście szpinaku, pasta z jajka i awokado 10g, kiełbasa lisiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g)

*Herbata owocowa 200 ml / woda

*Owoce:jabłka /kiwi

Obiad:

*Zupa krupnik 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, podwawelska, przyprawy, kasza jęczmienna)

*Carbonara z makaronem pełnoziarnistym 150g, surówka wiosenna z warzywami 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Ciasto cytrynowe 150 g

*Kakao 200 ml/woda

*Owoce: jabłka / melon

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                           ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA