04.11- 08.11.2024
Poniedziałek 04/11/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,3,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), rukola, szynka z beczki 20g, twarożek z miodem 30g (7), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata rumiankowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/mandarynka |
Obiad: |
*Zupa z cukinii z curry 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, skrzydło indyka, cukinia, curry, ziemniaki, śmietana 36%, przyprawy)) *Filet z kurczaka 60g (1,3,7), ziemniaki 150g, mizeria z pomidorkami 60g (7) *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Kasza manna na mleku migdałowym z musem truskawkowym 220 ml (1) *Wafle kukurydziane naturalne 20g (1) *Napój cytrynowo-imbirowy z miodem 200 ml/Woda *Owoce: jabłka /kaki |
Wtorek 05/11/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g (7), sałata lodowa, ser żółty 20g (7), szynka masarza 20g, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata koperkowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Pomidorowa z ryżem 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, koncentrat, ryż, śmietana 12%, przyprawy) *Makaron kokardki z białym serem, mus truskawkowy 220 g (1,3,7) *Kompot jabłkowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Kajzerka z masłem 40g (1,7) *Skyr truskawkowy 150g (7) *Soczek jabłkowy 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /śliwka |
Środa 06/11/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7), szynka wiejska 10g, pasztet drobiowy własnego wypieku 20g (1,3), ser żółty 10g (7), jajko na twardo 5g (3), twaróg półtłusty 10g (7), mini mozzarelki 7g (7), powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix świeżych warzyw (30g) *Kakao naturalne 200 ml (1)/ woda *Owoce: jabłka/gruszki |
Obiad: |
*Zupa krupnik 220 ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydło indyka, ziemniaki, cebula, kiełbasa podwawelska, przyprawy) *Kotlet mielony 220g (1,3), ziemniaki 150 g, surówka z białej kapusty z marchewką 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Zapiekany banan w cieście francuskim 150g (1,3,7) *Jogurt naturalny pitny z miodem 200 ml (7) *Woda *Owoce: jabłka /śliwka |
Czwartek 07/11/2024 Alergeny: 1,3, 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Makaronik 20g mleko 2% 200 ml (1,3,7) *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka masarza 20g, pasta z pieczonych warzyw 20g, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata miętowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/pomarańcza |
Obiad: |
*Krem z białych warzyw z grzankami 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, przyprawy, grzanki, śmietana 36%) *Klops z indyka w sosie koperkowym 60g (1,3), mix kasz z warzywami 90g, słupki ogórka, papryki i marchewki 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny z wiśniami 200 ml (7) *Granola owocowa 50g *Herbata z cytryną i miodem 200ml /woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
Piątek 08/11/2024 Alergeny: 1,3,4 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, twarożek z ogórkiem 30 g (7), kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) *Herbata owocowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Rosół z makaronem 220 ml (1,9) (włoszczyzna, kura, pręga wołowa, cebula, przyprawy, makaron) *Kotlet rybno-jajeczny 60g (4,7), ziemniaki 150g, mix parowanych warzyw z masłem i bułką tartą 60g (1,7) *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Ciasto jabłkowo-marchewkowe 100g (1,3,7) *Kawa inka 200ml (1,7) /woda *Owoce: jabłka /pomarańcze |
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA