29.04-03.05.2024
Poniedziałek 29/04/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
Śniadanie: |
*Zacierki 20g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, rukola, szynka wiejska 20g, pasta twarogowa z rzodkiewką, ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata rumiankowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Zupa pomidorowa z makaronem 220 ml (włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, makaron, przyprawy, śmietana 36%) *Pieczone pałki z kurczaka 80g, ryż 150g, marchewka duszona z groszkiem 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Chleb pełnoziarnisty z masłem *Pasta jajeczna z szynką, ogórkiem i pomidorem *Herbata owocowa 200ml/woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
Wtorek 30/04/2024 Alergeny: 1,3, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Platki owsiane mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka masarza 20g, ser żółty 20g, ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata miętowa 200 ml/ woda *Owoce: jabłka/śliwka |
Obiad: |
*Zupa koperkowa 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, koperek, przyprawy) *Kotlet rybno-warzywny 60g, kasza kuskus 60g, surówka z kiszonej kapusty z marchewką 60g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Croissant maślany 100g *Bawarka 200ml/woda *Owoce: jabłka /pomarańcze |
Środa 01/05/2024 ŚWIĘTO PRACY
|
|
Czwartek 02/05/2024 Alergeny: 1, 3, 4, 6 , 7, 9 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml *Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, sałata lodowa, ser żółty 10g, jajko na twardo, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata rumiankowa 200 ml / woda *Owoce:jabłka /gruszki |
Obiad: |
*Zupa jarzynowa 220 ml (włoszczyzna, bukiet warzyw, śmietana 12% ) *Makaron razowy z twarogiem i truskawkami 150g *Kompot owocowy 200 ml/woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny 200 ml *Granola owocowa 30g *Miód 5g *Herbata owocowa 200 ml/woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
Piątek 03/05/2024 ŚWIĘTO KONSTYTUCJI |
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA