wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola 390

                                                                

22.12-31.12.2025

 PONIEDZIAŁEK 22/12/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki ryżowe, mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) , rukola, szynka krucha, ser żółty,  pomidor, szczypiorek (20g)

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszka

Obiad:

*Zupa z fasolki szparagowej 220 ml (7,9) (włoszczyzna, fasolka szparagowa, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%)

*Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pieczarkowym 220g (1,3,7), mini marchewka 60g

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kajzerka z masłem, serek śmietankowy (7)

*Kakao 200ml / Woda

*Owoce: jabłka/banan

Wtorek 23/12/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g, mleko 2% 200 ml (1,7)

* Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka masarza 20g, serek śmietankowy 10g (7), ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, 

* Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

* Owoce: jabłka/melon

Obiad:

* Zupa pomidorowa z makaronem 220 ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, przecier pomidorowy, makaron, śmietana 36%, przyprawy)

* Pieczone pałki z kurczaka 120g, ryż 80g, duszona marchewka z groszkiem 60g (7)

* Kompot owocowy 200ml/ Woda

Podwieczorek:

* Mini croisant z cynamonem

* Kawa inka 200 ml/ Woda

* Owoce: jabłka/pomarańcze

 

PRZERWA ŚWIĄTECZNA 24-26.12.2025

Poniedziałek 29/12/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza kuskus 20g (1), masło 5g (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka krucha 20g, ser żółty, ogórek,  rzodkiewka, szczypiorek, (20g), 

*Herbata miętowa 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /banany

Obiad:

*Zupa kapuściana z pomidorami 220ml (włoszczyzna, ziemniaki, biała kapusta, pomidory, skrzydła indyka, kiełbasa podwawelska, przyprawy)

*Potrawka z indyka z kaszą bulgur 220g (1,3), słupki z ogórka kiszonego 60g

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Koktajl ananasowo-brzoskwiniowy 200ml, wafle ryżowe naturalne 20g

*Woda 

*Owoce: jabłka / gruszki

Wtorek 30/12/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka włoska 20g, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, ogórek,  rzodkiewka, szczypiorek, (20g), 

*Herbata miętowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka /banany

Obiad:

*Zupa neapolitańska 220 ml (7,9) (włoszczyzna, boczek wędzony, serek topiony, przyprawy, śmietana 36%, ziemniaki)

*Kopytka z okrasą 220g(1,3) surówka z marchwi i jabłka 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny z truskawkami 200ml (7), granola owocowa 30g (1,8)

*Bawarka 200ml (7) / Woda

*Owoce: jabłka / gruszki

Środa 31/12/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

 

*Płatki jaglane 30g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, serek śmietankowy (7), ser żółty, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) 

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka/kiwi

Obiad:

*Zupa ogórkowa 220ml (7,9) (włoszczyzna, śmietana 36%, ogórki kiszone, ziemniaki, przyprawy,) 

*Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, kapusta kiszona z marchewką 60g (1)

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Chałka z masłem 

*Kakao 200 ml (7)/ Woda

*Owoce: jabłka/banany

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE  PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                              ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10