wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

 

 

 

 

 

  

01.09-05.09.2025

 

 

 PONIEDZIAŁEK 01/09/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza manna, mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,rukola, szynka z beczki 20g, twarożek z koperkiem, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g),

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa z fasolki szparagowej 220 ml  (włoszczyzna, fasolka szparagowa, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%)

*Potrawka z indyka z kasza bulgur 220g,  słupki ogórka kiszonego 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny 200 ml, musli owocowe 30g, brzoskwinie w syropie 10g

*Herbata z cytryną 200ml/Woda

*Owoce: jabłka/śliwka

Wtorek 02/09/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka masarza 10g, ser żółty 20g, papryka, rzodkiewka, szczypiorek (20g),

*Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszki

Obiad:

*Krupnik drobiowy z kaszą jęczmienną  220 ml (włoszczyzna,cebula, skrzydła indyka, kuskus, kiełbasa podwawelska, przyprawy,)

*Kotlet schabowy panierowany 60g, ryż 80g, marchewka z groszkiem duszona 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Grahamka 40 g z masłem 5 g, pasta jajeczna z kukurydzą 50g, pomidor

*Bawarka200ml/Woda

*Owoce: jabłka /banan

 

Środa 03/09/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Szynka wiejska/kiełbasa lisiecka 10g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 20g

*Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /arbuz

Obiad:

*Rosół pomidorowa z makaronem 220ml  (włoszczyzna, skrzydła indyka, przecier pomidorowy, ryż, przyprawy, śmietana)

*Makaron penne ze szpinakiem, kurczakiem i parmezanem 220g, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, oliwa 50g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Chałka z masłem

*Kawa inka / Woda 

*Owoce: jabłka / brzoskwinie

Czwartek 04/09/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka włoska 20g, twarożek ze szczypiorkiem, ogórek, rzodkiewka (20g),

*Herbata miętowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka /banany

Obiad:

*Krem pieczarkowy z grzankami 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, pieczarki, przyprawy, śmietana, grzanki)

*Pulpeciki w sosie smietanowo-koperkowym 80g, kasza gryczana 80g,  słupki ogórków i papryki 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Koktajl bananowo-truskawkowy

*Wafle naturalne kukurydziane

*Woda

*Owoce: jabłka / śliwki

Piątek 05/09/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Makaronik 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta jajeczna z pomidorami suszonymi, schab pieczony 20g, ogórek kiszony,  oliwki, szczypiorek (20g) 

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka/morele

Obiad:

*Zupa jarzynowa z kasza kuskus  220ml  (włoszczyzna, bukiet warzyw, kasza kuskus, ziemniaki, śmietana, przyprawy) 

*Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułką tartą 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Ciasto "Mech Leśny" 100g (1,3)

*Kakao 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszki

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                                                                ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA