19.05-23.05.2025
PONIEDZIAŁEK 19/05/2025 Alergeny: 1 |
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,rukola, szynka z beczki 20g, ser żółty, ogórek, rzodkiewka (20g), *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszki |
Obiad: |
*Krem kalafiorowo-ziemniaczany z kabanosami 220 ml (włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, skrzydło indyka, kabanos, cebula, przyprawy, śmietana 36%,) *Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pieczarkowym 200g, mini marchewka duszona z masełkiem 60g, *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny pitny z borówkami 200ml (7), bułeczka maślana (1) *Woda *Owoce: jabłka/banany |
Wtorek 20/05/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Kasza manna 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,sałata lodowa, szynka masarza, twarożek z rzodkiewką 10g (7), ogórek kiszony, pomidor, szczypiorek (20g), *Herbata koperkowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/mandarynki |
Obiad: |
*Zupa pomidorowa z makaronem 220 ml (włoszczyzna,skrzydła indyka, przecier pomidorowy, ryż, przyprawy, śmietana 12%) *Potrawka z indyka z kaszą bulgur 220g, surówka z selera 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Kajzerka z masłem (1,7), twarożek z miodem (7) *Lemoniada cytrynowo-miodowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka /gruszki
|
Środa 21/05/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Szynka wiejska/kiełbasa lisiecka 10g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g(7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /pomarańcze |
Obiad: |
*Zupa jarzynowa z zieloną fasolką 220ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, ziemniaki, fasolka szparagowa, przyprawy, śmietana 36%) *Pulpeciki drobiowo-wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym 80g, kasza kuskus 80g, warzywa parowane z masłem 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Ryż zapiekany z jabłkami, śliwkami z cynamonem pod pianką z białek (1,3,7) *Herbata z cytryną 200ml /Woda *Owoce: jabłka /gruszki |
Czwartek 22/05/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Makaronik literki 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, pasta z fasoli 20g, szynka włoska 20g, ogórek, papryka, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata koperkowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka/gruszki |
Obiad: |
*Zupa kapuściana z pomidorami 220ml (włoszczyzna, ziemniaki, biała kapusta, pomidory, skrzydło indyka, kiełbasa podwawelska, przyprawy,) *Kopytka z okrasą własnego wyrobu 220g, surówka z ogórka kiszonego z papryką 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Kasza manna na gęsto z brzoskwiniami (1,3), *Herbata owocowa 200 ml /Woda *Owoce: jabłka/pomarańcze |
Piątek 23/05/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta z jajka i awokado 15g, kiełbasa lisiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek, (20g) *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
Obiad: |
*Zupa porowa z mięsem 220ml (3,7,9) (włoszczyzna,ziemniaki, por, mięso mielone, przyprawy, śmietana 36%, serki topione) *Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, kapusta kiszona z marchewką 60g (1), *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Ciasto drożdżowe z kruszonką własnego wypieku 100g (1,3,7) *Kakao 200 ml /Woda *Owoce: jabłka/banany
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA