wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

16.09-20.09.2024

 

 

Poniedziałek 16/09/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka,   7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Makaronik 20g mleko 2% 200 ml (1,3,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), jajecznica ze szczypiorkiem (3,7), słupki warzyw (20g)

*Herbata rumiankowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/maliny

Obiad:

*Zupa ogórkowa 220 ml  (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, ogórki kiszone, śmietana 36%, przyprawy)

*Filet z kurczaka w sezamie 60g (1,3,7,11), ziemniaki 150g, surówka z selera z rodzynkami (7,9), słupki ogórka i marchewki 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Pieczywo siedem zbóż 40g (7) z jajkiem, serem żółtym, pomidorem i szczypiorkiem (1,7)

*Bawarka 200ml (7)/woda

*Owoce: jabłka /śliwki

Wtorek 17/09/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g  (7), sałata lodowa, ser żółty 20g (7), twarożek z rzodkiewką 40g (3,7), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)     

*Herbata koperkowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa szczawiowa z jajkiem 220 ml (7,9) (włoszczyzna, szczaw, ziemniaki, skrzydło indyka, jajko na twardo, przyprawy, śmietana 36%)

*Kluski leniwe z twarogiem z bułką tartą i masełkiem 150 g (1,3,7), surówka z marchwi i jabłka 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Pudding z kaszy jaglanej na mleku migdałowym 200 ml (1)

*Mus truskawkowy 20ml

*Herbata owocowa 200ml/woda

*Owoce: jabłka /arbuz

Środa 18/09/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI 

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), szynka wiejska 10g, kiełbasa lisiecka 10g,  ser żółty 10g (7), jajko na twardo 5g (3), twaróg półtłusty 10g (7), mini mozarelki 7g (7), powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix świeżych warzyw (30g)   

*Kakao naturalne 200 ml (1)/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa pieczarkowa z makaronem 220 ml (7,9) (włoszczyzna, makaron, pieczarki, przyprawy, śmietana 36%)

*Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 60g (1,3), ryż 80g (1), kolorowa sałatka 60g (7)

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Placuszki z cukinii z siemieniem lnianym z sosem jogurtowo-czosnkowym 150g (1,3,7,11)

*Herbata miętowa 200 ml/Woda

*Owoce: jabłka /gruszki

Czwartek 19/09/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), sałata, szynka masarza 20g, pasta z czerwonej fasoli 20 g, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)     

*Herbata koperkowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/arbuz

Obiad:

*Krem marchewkowy z grzankami  220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%, grzanki)

*Gulasz z szynki z warzywami 60g, kasza gryczana 80g (1), buraczki na ciepło 60g (1,7)

*Kompot jabłkowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny 220 ml (7)

*Borówki 15g

*Biszkopty i wafle ryżowe naturalne  (1)

*Herbata z cytryną 200ml /woda

*Owoce: jabłka /pomarańcze

Piątek 20/09/2024

Alergeny: 1gluten, 3jajka4ryby ,7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Ryż 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), sałata masłowa, twarożek z warzywami 30g (7), kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, pomidor, papryka, oliwki, szczypiorek (20g)     

*Herbata owocowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/nektarynki

Obiad:

*Zupa kalafiorowa 220 ml (7,9) (włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, przyprawy, skrzydło indyka, jogurt naturalny)

*Filet z miruny 60g (1,3,4), ziemniaki 150g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułką tartą 60g (1,7)

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 100g (1,3,7)

*Kawa inka 200 ml (7)/ Woda

*Owoce: jabłka/banany

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                                                                ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA