wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

27.05-31.05.2024

 

Poniedziałek 27/05/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka,  7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Zacierki 20g mleko 2% 200 ml (1,3,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), rukola, szynka z beczki 20g, twarożek ze szczypiorkiem 30g (7), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

*Herbata rumiankowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa krupnik 220 ml  (1,7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, kasza krupczatka, cebula, kiełbasa podwawelska, przyprawy)

*Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 60g (1,3), ziemniaki 150g, mizeria ze śmietaną 18% 60g (7)

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Kisiel truskawkowy własnego wyrobu 200 ml 

*Biszkopty 20g (1,3)

*Herbata owocowa 200ml (7)/woda

*Owoce: jabłka /truskawki

Wtorek 28/05/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka 4ryby, 6 soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Platki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g  (7), sałata lodowa, ser żółty 20g (7), pasta jajeczna z kukurydzą 40g (3,7), ogórek,  papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)     

*Herbata koperkowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/pomarańcze

Obiad:

*Zupa kalafiorowa 220 ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, ziemniaki, kalafior, przyprawy, jogurt naturalny)

*Gulasz z szynki z warzywami 90g (9), kasza gryczana 60g, buraczki na ciepło 80 g (7)

*Kompot jabłkowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Zapiekanki z serem 90 g (1,7)

*Ketchup 

*Słupki kalarepy i papryki 20g

*Herbata z cytryną 200ml/woda

*Owoce: jabłka /arbuz

Środa 29/05/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

ŚWIATOWY DZIEŃ SOKU

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI 

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), szynka wiejska 10g/ kiełbasa lisiecka 10g,  ser żółty 10g (7), jajko na twardo 5g (3), twaróg półtłusty 10g (7), mini mozarelki 7g (7), powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix świeżych warzyw (30g)   

*Kakao naturalne 200 ml (1)/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa pomidorowa z makaronem 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, makaron, śmietana 12%, przyprawy)

*Kotlet rybno-warzywny 60g (1,3,9), ziemniaki 60g, surówka z kapusty kiszonej z marchewką 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Jagodzianka 60 g (1,3,7)

*Sok marchewkowo - jabłkowy 100%  200ml/woda

*Owoce: jabłka /gruszki

Czwartek 30/05/2024

BOŻE CIAŁO

Śniadanie:

 

Obiad:

 

Podwieczorek:  

Piątek 31/05/2024

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), sałata lodowa, ser żółty 15g (7), jajko na twardo 10g (3), ogórek kiszony, papryka (20g)     

*Herbata  200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa jarzynowa 220 ml (7,9) (włoszczyzna, bukiet warzyw, śmietana, przyprawy)

*Naleśniki z jabłkiem prażonym i sosem jogurtowo - cynamonowym 150g (1,3,7)

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny 200 ml (7)

*Granola owocowa 30g (1)

*Herbata owocowa 200 ml (7)/woda 

*Owoce: jabłka /śliwka

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                           ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA