wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola 390

27.10-31.10.2025

 PONIEDZIAŁEK 27/10/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza manna, mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,jajecznica ze szczypiorkiem, słupki warzyw (20g),

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa ogórkowa 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, ogórki kiszone, śmietana 36%, przyprawy)

*Gołąbki bez zawijania 60g, ziemniaki 150g, fasolka szparagowa z masełkiem 60g (7)

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Omlet bananowy z cukrem pudrem (1,3,7)

*Mleko gotowane/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszki

Wtorek 28/10/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka włoska (20g), pasta twarogowa z tuńczykiem 10g,(7), ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka (20g)

*Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/mandarynki

Obiad:

*Zupa koperkowa z ryżem 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, ryż, koper, śmietana 12%, przyprawy,)

*Naleśniki z jabłkiem prażonym i cynamonem, sos jogurtowo-śmietanowy, cząstki pomarańczy posypane gorzką czekoladą 220g (1,3,7)

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Zapiekanki z sosem pomidorowo-ziołowym, serem żółtym i szynką

*Napój cytrynowo-miodowy

*Owoce: jabłka /banan

 

Środa 29/10/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Szynka z beczki/kiełbasa lisiecka 20g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 20g

*Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /mandarynki

Obiad:

*Barszcz czerwony 220ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, ziemniaki,  przyprawy, śmietana 12%)

*Kotlet schabowy panierowany 60g, (1,3) kasza bulgur 80g, marchewka z groszkiem duszona 60g (1,7)

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Placuszki z cukinii (1,3), sos jogurtowo-czosnkowo-koperkowy

*Herbata owocowa 200 ml / Woda 

*Owoce: jabłka / gruszki

Czwartek 30/10/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7),rukola,, szynka dziadka 20g,  twarożek z koperkiem 10g, ogórek,  pomidor, szczypiorek, (20g),

*Herbata miętowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka /banany

Obiad:

*Krem pieczarkowy z grzankami  220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, pieczarki, śmietana, przyprawy,)

*Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem 220g, surówka z białej kapusty z marchewką 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Grahamka 40g z masłem 5g (1,7), pasta jajeczna z kukurydzą 50g (4), pomidor

*Herbata owocowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka / melon

Piątek 31/10/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

DZIEŃ DYNI

Śniadanie:

 

*Płatki jaglane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, konfitura dyniowa z pomarańczą 20g, szynka krucha 15g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g) 

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka/pomarańcze

Obiad:

*Krem dyniowy z prażonym sezamem 220ml (1,9,11) (włoszczyzna, dynia,ziemniaki, imbir, śmietana, sezam,przyprawy,) 

*Łosoś parowany z masłem czosnkowym 150g (1,4), ziemniaki 150g, surówka z marchewki i jabłka 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Ciasto dyniowe własnego wypieku 100g (1,3)

*Kakao 200 ml (7)/ Woda

*Owoce: jabłka/gruszki

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE  PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                              ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10