01.09-05.09.2025
PONIEDZIAŁEK 01/09/2025 Alergeny: 1 |
Śniadanie: |
*Kasza manna, mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,rukola, szynka z beczki 20g, twarożek z koperkiem, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g), *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/banany |
Obiad: |
*Zupa z fasolki szparagowej 220 ml (włoszczyzna, fasolka szparagowa, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%) *Potrawka z indyka z kasza bulgur 220g, słupki ogórka kiszonego 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny 200 ml, musli owocowe 30g, brzoskwinie w syropie 10g *Herbata z cytryną 200ml/Woda *Owoce: jabłka/śliwka |
Wtorek 02/09/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata lodowa, szynka masarza 10g, ser żółty 20g, papryka, rzodkiewka, szczypiorek (20g), *Herbata koperkowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszki |
Obiad: |
*Krupnik drobiowy z kaszą jęczmienną 220 ml (włoszczyzna,cebula, skrzydła indyka, kuskus, kiełbasa podwawelska, przyprawy,) *Kotlet schabowy panierowany 60g, ryż 80g, marchewka z groszkiem duszona 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Grahamka 40 g z masłem 5 g, pasta jajeczna z kukurydzą 50g, pomidor *Bawarka200ml/Woda *Owoce: jabłka /banan
|
Środa 03/09/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Szynka wiejska/kiełbasa lisiecka 10g/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g (7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 20g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /arbuz |
Obiad: |
*Rosół pomidorowa z makaronem 220ml (włoszczyzna, skrzydła indyka, przecier pomidorowy, ryż, przyprawy, śmietana) *Makaron penne ze szpinakiem, kurczakiem i parmezanem 220g, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, oliwa 50g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Chałka z masłem *Kawa inka / Woda *Owoce: jabłka / brzoskwinie |
Czwartek 04/09/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka włoska 20g, twarożek ze szczypiorkiem, ogórek, rzodkiewka (20g), *Herbata miętowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka /banany |
Obiad: |
*Krem pieczarkowy z grzankami 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, pieczarki, przyprawy, śmietana, grzanki) *Pulpeciki w sosie smietanowo-koperkowym 80g, kasza gryczana 80g, słupki ogórków i papryki 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Koktajl bananowo-truskawkowy *Wafle naturalne kukurydziane *Woda *Owoce: jabłka / śliwki |
Piątek 05/09/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Makaronik 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta jajeczna z pomidorami suszonymi, schab pieczony 20g, ogórek kiszony, oliwki, szczypiorek (20g) *Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka/morele |
Obiad: |
*Zupa jarzynowa z kasza kuskus 220ml (włoszczyzna, bukiet warzyw, kasza kuskus, ziemniaki, śmietana, przyprawy) *Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułką tartą 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Ciasto "Mech Leśny" 100g (1,3) *Kakao 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/gruszki
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA