31.03-04.04.2025
Poniedziałek 31/03/2025 Alergeny: 1 |
Śniadanie: |
*Kasza manna mleko 2% 200 ml (1,3,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7),rukola, szynka z beczki 20g, twarożek z koperkiem (7), ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) *Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka /banany |
Obiad: |
*Zupa z fasolki szparagowej 220 ml (7,9) (włoszczyzna, fasolka szparagowa, ziemniaki, śmietana 36%, przyprawy,) *Potrawka z indyka z kaszą bulgur 220g, słupki ogórka kiszonego 60g *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Jogurt naturalny 200ml (7), musli owocowe 30g (1,8), brzoskwinie w syropie 10g *Herbata z cytryną 200ml(7)/Woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
Wtorek 01/04/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7) ,sałata lodowa, szynka masarza 20g, ser żółty 20g, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka (20g), *Herbata koperkowa 200 ml/ Woda *Owoce: jabłka/melon |
Obiad: |
*Zupa krupnik drobiowy z kaszą kuskus 220 ml (7,9) (włoszczyzna, cebula, skrzydła indyka, kuskus, kiełbasa podwawelska,przyprawy,) *Makaron penne ze szpinakiem, kurczakiem i parmezanem 220g (1,3,7) , pomidorki koktajlowe 50g, *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Grahamka 40g z masłem 5g (1,7), pasta jajeczna z kukurydzą 50g (4), pomidor 20g *Dziki sok naturalny-jednodniowy (jabłko, gruszka, czerwona kapusta) *Owoce: jabłka /banan
|
Środa 02/04/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
STÓŁ SZWEDZKI *Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7) *Szynka wiejska 10g/ser zółty 10g /kiełbasa lisiecka/ser żółty 10g(7),/jajko na twardo 5g (3)/twarożek z miodem 10g (7)/mini mozzarelki 7g(7)/powidła własne bez cukru 5g *Sałata i mix swieżych warzyw 30g *Kakao naturalne 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /mandarynki |
Obiad: |
*Barszcz ukraiński 220ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydła z indyka, buraki, fasola, ziemniaki, przyprawy, śmietana 12%) *Kotlet schabowy panierowany 60g (1,3), ryż 80g, duszona marchewka z groszkiem 60g(1,7) *Kompot jabłkowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Placuszki z cukinii (1,3),sos jogurtowo-czosnkowo-koperkowy *Herbata owocowa 200ml /Woda *Owoce: jabłka /gruszki |
Czwartek 03/04/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
* Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200ml(1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, ser żółty 20g (7), szynka włoska 20g, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g) * Herbata miętowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka /banany |
Obiad: |
*Krem pieczarkowy z grzankami 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, pieczarki, przyprawy, śmietana 36%, grzanki) *Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym 80g, kasza kuskus 80g, warzywa parowane z masłem 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Mus-magiczny (jabłko, truskawka, banan, posypany liofilizowanym ananasem), wafle naturalne kukurydziane *Woda *Owoce: jabłka /pomarańcze |
Piątek 04/04/2025 Alergeny: 1 |
|
Śniadanie: |
*Płatki jaglane 30g mleko 2% 200 ml (1,7) *Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liście szpinaku, pasta z cieciorki z pomidorami suszonymi 20g, kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, papryka,oliwki, szczypiorek (20g) * Herbata owocowa 200ml/Woda *Owoce: jabłka /pomarańcze |
Obiad: |
*Zupa gulaszowa z makaronem 220ml (1,9) (włoszczyzna, pomidory, groszek zielony, cebula, filet z kurczaka, makaron, przyprawy,) *Kotlet warzywno-jajeczny 60g (1,3,7), ziemniaki 150g, surówka z kapusty kiszonej z marchewką 60g *Kompot owocowy 200 ml/Woda |
Podwieczorek: |
*Ciasto cytrynowe własnego wypieku 100g (1,3) *Kawa inka 200 ml (7)/Woda *Owoce: jabłka /gruszki
|
Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie
Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl
ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA