wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

18.11- 22.11.2024

 

 

Poniedziałek 18/11/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka7mleko, 9seler, 11

Śniadanie:

*Makaronik 20g mleko 2% 200 ml (1,3,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), jajecznica ze szczypiorkiem i kiełbaską (3,7), słupki warzyw (20g)

*Herbata rumiankowa 200 ml/woda

*Owoce: jabłka, banany 

Obiad:

*Zupa ogórkowa 220 ml (7,9)

*Filet z kurczaka w sezamie 60g (1,3,7,11), ziemniaki 150g, duszona marchewka z groszkiem 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Chałka z masłem 70g (1,3,7)

*Jogurt naturalny pitny z miodem 200 ml (7)/woda

*Owoce: jabłka/mandarynki

Wtorek 19/11/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki owsiane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g  (7), sałata lodowa, ser żółty 20g (7), pasztet drobiowy własnego wypieku 20g (1,3), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)     

*Herbata koperkowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/pomarańcze

Obiad:

*Zupa szczawiowa z jajkiem 220 ml (7,9) (włoszczyzna, szczaw, ziemniaki, skrzydło indyka, jajko na twardo, przyprawy, śmietana 36%)

*Krokiety z mięsem i kapustą 220g (1,3,7), surówka z buraczków 60g

*Kompot jabłkowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Bułka orkiszowa z masłem 55g (1,7)

*Serek z laską wanilii 150g (7)

*Herbata owocowa 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /banany

Środa 20/11/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI 

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), szynka wiejska 10g, kiełbasa lisiecka 10g, ser żółty 10g (7), jajko na twardo 5g (3), twaróg półtłusty 10g (7), mini mozzarelki 7g (7), powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix świeżych warzyw (30g)   

*Kakao naturalne 200 ml (1)/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa pieczarkowa z makaronem 220 ml (7,9) (włoszczyzna, makaron, pieczarki,przyprawy, śmietana 36%)

*Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 60g (1,3), ryż brązowy 80g (1), kolorowa sałatka 60g (7)

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Placuszki z brzoskwinią 150g (1,3,7)

*Kawa inka 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /mandarynki

Czwartek 21/11/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), sałata, szynka masarza 20g, pasta z czerwonej fasoli 20g,  ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

*Herbata koperkowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/kiwi

Obiad:

*Krem marchewkowy z pestkami słonecznika i dyni  220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, marchew, przyprawy, śmietana 12%, pestki dyni i słonecznika)

*Strogonow 60g, kasza gryczana 80g (1), buraczki na ciepło 60g (1,7)

*Kompot jabłkowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Kasza manna na mleku migdałowym 200 ml (1)

*Mus truskawkowy 20 ml

*Herbata owocowa 200ml /woda

*Owoce: jabłka /pomarańcza

Piątek 22/11/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Ryż 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), sałata masłowa, twarożek z miodem 30g (7) ser żółty 10g (7), kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, pomidor, oliwki, szczypiorek (20g)

*Herbata owocowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/melon

Obiad:

*Zupa kalafiorowa  220 ml (7,9) (włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, przyprawy, skrzydło indyka, śmietana 12%)

*Pulpet z miruny 60g (1,3,4), ziemniaki 150g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułką tartą 60 g (1,7)

*Kompot jabłkowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Ciasto czekoladowe z wiśniami własnego wypieku 100g (1,3,7)

*Kawa inka 200ml (7) /woda

*Owoce: jabłka /banany

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                                                                ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA