wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

04.11- 08.11.2024

 

 

Poniedziałek 04/11/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka, soja ,  7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml (1,3,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), rukola, szynka z beczki 20g, twarożek z miodem 30g (7), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

*Herbata rumiankowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/mandarynka

Obiad:

*Zupa z cukinii z curry 220 ml  (1,7,9) (włoszczyzna, skrzydło indyka, cukinia, curry, ziemniaki, śmietana 36%, przyprawy))

*Filet z kurczaka 60g (1,3,7), ziemniaki 150g, mizeria z pomidorkami 60g (7)

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Kasza manna na mleku migdałowym z musem truskawkowym 220 ml (1)

*Wafle kukurydziane naturalne 20g (1)

*Napój cytrynowo-imbirowy z miodem 200 ml/Woda

*Owoce: jabłka /kaki

Wtorek 05/11/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g  (7), sałata lodowa, ser żółty 20g (7), szynka masarza 20g, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)     

*Herbata koperkowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Pomidorowa z ryżem 220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, koncentrat, ryż, śmietana 12%, przyprawy)

*Makaron kokardki z białym serem, mus truskawkowy 220 g (1,3,7)

*Kompot jabłkowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Kajzerka z masłem 40g (1,7)

*Skyr truskawkowy 150g (7)

*Soczek jabłkowy 200 ml (7)/Woda

*Owoce: jabłka /śliwka

Środa 06/11/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI 

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), szynka wiejska 10g, pasztet drobiowy własnego wypieku 20g (1,3),  ser żółty 10g (7), jajko na twardo 5g (3), twaróg półtłusty 10g (7), mini mozzarelki 7g (7), powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix świeżych warzyw (30g)   

*Kakao naturalne 200 ml (1)/ woda

*Owoce: jabłka/gruszki

Obiad:

*Zupa krupnik 220 ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydło  indyka, ziemniaki, cebula, kiełbasa podwawelska, przyprawy)

*Kotlet mielony 220g (1,3), ziemniaki 150 g, surówka z białej kapusty z marchewką 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Zapiekany banan w cieście francuskim 150g (1,3,7)

*Jogurt naturalny pitny z miodem 200 ml (7)

*Woda

*Owoce: jabłka /śliwka

Czwartek 07/11/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Makaronik 20g mleko 2% 200 ml (1,3,7)

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), sałata, szynka masarza 20g, pasta z pieczonych warzyw 20g, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

*Herbata miętowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/pomarańcza

Obiad:

*Krem z białych warzyw z grzankami  220 ml (1,7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, przyprawy, grzanki, śmietana 36%)

*Klops z indyka w sosie koperkowym 60g (1,3), mix kasz z warzywami 90g, słupki ogórka, papryki i marchewki 60g

*Kompot jabłkowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny z wiśniami 200 ml (7)

*Granola owocowa 50g

*Herbata z cytryną i miodem 200ml /woda

*Owoce: jabłka /mandarynki

Piątek 08/11/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki ryżowe 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g  (7), liście szpinaku, twarożek z ogórkiem 30 g (7), kiełbasa żywiecka 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g)

*Herbata owocowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Rosół z makaronem  220 ml (1,9) (włoszczyzna, kura, pręga wołowa, cebula, przyprawy, makaron)

*Kotlet rybno-jajeczny 60g (4,7), ziemniaki 150g, mix parowanych warzyw z masłem i bułką tartą 60g (1,7)

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Ciasto jabłkowo-marchewkowe 100g (1,3,7)

*Kawa inka 200ml (1,7) /woda

*Owoce: jabłka /pomarańcze

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                                                                ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA