wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

 

 

 

 

 

  

10-14.02.2025

 

 

Poniedziałek 10/02/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza kuskus 20g mleko 2% 200 ml(1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g  (7), rukola, szynka z beczki 20g, pasta rybno-serowa( makrela 15g, twaróg 5g) (4,7) ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek 20g

*Herbata rumiankowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka /banany

Obiad:

*Zupa ogórkowa 220 ml (7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, ogórki kiszone, przyprawy, śmietana 36%)

*Schab duszony z warzywami 60g , ryż 60g, surówka z białej kapusty z koperkiem i marchewką 60g 

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny 200ml  (7)

*Musli owocowe 30g , cząstki brzoskwini 10g

*Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka /melony

Wtorek 11/02/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Kasza manna 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g (7), sałata lodowa, szynka masarza 20g ,twarożek z rzodkiewką 10g (7), ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek 20g 

*Herbata koperkowa 200 ml/ Woda

*Owoce: jabłka/mandarynki

Obiad:

*Krem z czerwonej soczewicy z grzankami  220 ml (7,9) (włoszczyzna, soczewica, ziemniaki, przyprawy,śmietana 12%, grzanki)

*Kotlet drobiowy siekany z warzywami 60g (1,3),ziemniaki 60g, surówka z selera 60g, 

*Kompot jabłkowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Chałka z masłem 

*Bawarka

*Owoce: jabłka /banany

 

Środa 12/02/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,6, 7mleko, 9seler

Śniadanie:

STÓŁ SZWEDZKI

*Pieczywo mieszane 40g (1), masło 5g (7)

*Szynka wiejska 10g/kiełbasa lisiecka 10g/ser zółty 10g (7)/jajko na twardo 5g (3)/twaróg półtłusty 10g (7)/mini mozzarelki 7g(7)/powidła własne bez cukru 5g

*Sałata i mix swieżych warzyw 30g

*Kakao naturalne 200 ml (1)/Woda

*Owoce: jabłka /pomarańcze

Obiad:

*Zupa kalafiorowa 220 ml (7,9) (włoszczyzna, skrzydła indyka, ziemniaki, kalafior,  przyprawy,śmietana 36%)

*Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym 80g(1,3),  makaron 80g, słupki papryki i ogórka kiszonego 20g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Mus z kaszy mannej na mleku migdałowym z bananem i cynamonem

*Wafle ryżowe naturalne 20g(1)

*Herbata z cytryną 200 ml/Woda

*Owoce: jabłka /banany

Czwartek 13/02/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Makaronik literki 20g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), sałata, szynka z wedzarni 20g, pasztet drobiowy z własnego wypieku 20g (1,3,9), ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

* Herbata koperkowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka /gruszki

Obiad:

*Barszcz biały z jajkiem 220 ml (3,7,9) (włoszczyzna, ziemniaki, jajka, barszcz, żeberka wędzone, przyprawy, śmietana 12%)

*Gulasz z szynki w sosie własnym 60g, kasza bulgur 80g (7), buraczki duszone 60g,

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Kiełbaski z szynki 40g , ketchup 10g

*Bułka grahamka 50g z masłem 5g, słupki warzywne 20g

*Lemoniada cytrynowo-miodowa 200 ml/Woda

*Owoce: jabłka /pomarańcze

Piątek 14/02/2025

Alergeny: 1gluten,3jajka,4ryby 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 30g mleko 2% 200 ml (1,7)

*Pieczywo pszenne i razowe 40g (1), masło 5g (7), liscie szpinaku, pasta z jajka i awokado 15g, szynka włoska 20g, ogórek kiszony, papryka, oliwki, szczypiorek (20g)

* Herbata owocowa 200ml/Woda

*Owoce: jabłka /mandarynki

Obiad:

*Zupa koperkowa z zielonym groszkiem 220 ml (7,9) (włoszczyzna,koperek, zielony groszek, ziemniaki, przyprawy, śmietana 36%) 

*Filet z miruny 60g (1,4), ziemniaki 150g, mix fasolki szparagowej i mini marchewki z masłem i bułka tartą 60g

*Kompot owocowy 200 ml/Woda

Podwieczorek:

*Ciasto jogurtowe z truskawkami 100g 

*Kawa inka 200 ml /Woda

*Owoce: jabłka /banany

 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                                                                ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA