wróć

Jadłospis

Jadłospis Przedszkola nr 390

29.04-03.05.2024

 

Poniedziałek 29/04/2024

Alergeny: 1gluten,3jajka,  soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Zacierki 20g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, rukola, szynka wiejska 20g, pasta twarogowa z rzodkiewką, ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

*Herbata rumiankowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/banany

Obiad:

*Zupa pomidorowa z makaronem 220 ml (włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, makaron, przyprawy, śmietana 36%)

*Pieczone pałki z kurczaka 80g, ryż 150g, marchewka duszona z groszkiem 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Chleb pełnoziarnisty z masłem

*Pasta jajeczna z szynką, ogórkiem i pomidorem

*Herbata owocowa 200ml/woda

*Owoce: jabłka /mandarynki

Wtorek 30/04/2024

Alergeny: 1gluten,3jajkasoja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Platki owsiane mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40g, masło 5g, sałata lodowa, szynka masarza 20g, ser żółty 20g, ogórek kiszony, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)     

*Herbata miętowa 200 ml/ woda

*Owoce: jabłka/śliwka

Obiad:

*Zupa koperkowa 220 ml (włoszczyzna, ziemniaki, koperek, przyprawy)

*Kotlet rybno-warzywny 60g, kasza kuskus 60g, surówka z kiszonej kapusty z marchewką 60g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Croissant maślany 100g

*Bawarka 200ml/woda

*Owoce: jabłka /pomarańcze

Środa 01/05/2024

ŚWIĘTO PRACY 

 

   

Czwartek 02/05/2024

Alergeny: 1gluten, 3jajka, 4ryby, soja , 7mleko, 9seler

Śniadanie:

*Płatki kukurydziane 20g mleko 2% 200 ml

*Pieczywo pszenne i razowe 40 g, masło 5g, sałata lodowa, ser żółty 10g, jajko na twardo, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek (20g)

*Herbata rumiankowa 200 ml / woda

*Owoce:jabłka /gruszki

Obiad:

*Zupa jarzynowa 220 ml (włoszczyzna, bukiet warzyw, śmietana 12% )

*Makaron razowy z twarogiem i truskawkami 150g

*Kompot owocowy 200 ml/woda

Podwieczorek:

*Jogurt naturalny 200 ml

*Granola owocowa 30g

*Miód 5g

*Herbata owocowa 200 ml/woda 

*Owoce: jabłka /mandarynki

Piątek 03/05/2024

ŚWIĘTO KONSTYTUCJI 

Jadłospis ze względów organizacyjnych oraz dostawczych może ulec zmianie

Obróbka termiczna w naszym przedszkolu odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

1.  Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2.  Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.  Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

            Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

WSZELKIE ALERGIE POKARMOWE DZIECI POWINNY ZOSTAĆ NIEZWŁOCZNIE PRZESŁANE NA MAILA p390@eduwarszawa.pl

                                           ORAZ POŚWIADCZONE ZAŚWIADCZENIEM OD LEKARZA